Het is interessant

RESOLUTIE FOTO: GOED GENOEG VOOR DRUKWERK?

Wil je foto’s integreren in je drukwerk? Dan is het belangrijk dat die foto’s de juiste resolutie hebben. Maar wat is dat precies, de juiste resolutie? En hoe kan je dat checken? SOS resolutie foto: tijd voor een duidelijke uitleg!
Wat is de resolutie?
De resolutie heeft te maken met de kwaliteit van een foto. Iedere afbeelding is opgebouwd uit een aantal pixels. Bouwstenen als het ware, die samen het uitzicht van je afbeelding bepalen.
De dichtheid van die puntjes, dat is de resolutie van je foto! Hoe meer puntjes per inch (dots per inch of dpi), hoe hoger de kwaliteit van je afbeelding.
Resolutie foto: dpi
Hoe hoger de dpi, hoe scherper je foto. Maar hoeveel dpi is goed genoeg voor drukwerk?
  • Een foto voor een beeldscherm is prima af met 72 dpi.
  • Voor drukwerk moet je minstens 150 dpi hebben.
  • Maar de beste drukkwaliteit bereik je met 300 dpi. Dit is trouwens de maximale resolutie die zichtbaar is voor het menselijk oog. Het is dus niet nodig om hoger te gaan.
Hoe check je de resolutie?
Minstens 150 dpi dus voor je drukwerk. Maar hoe controleer je de resolutie van je foto’s?
  • Heb je Photoshop? Open je foto dan en kies in het tabblad Afbeelding voor Afbeeldingsgrootte.
  • Geen Photoshop? Klik met je rechtermuisknop op je foto en kies Eigenschappen. In het tabblad Samenvatting zie je de resolutie van je foto.
  • En als je een Mac hebt: klik de foto open, kies Extra’s en dan Toon Infovenster.
Resolutie foto: dpi verhogen
In Photoshop – of andere fotobewerkingsprogramma’s – kan je de dpi aanpassen. Maar wel even opletten. Want verhoog je de dpi van een foto, dan verklein je automatisch de afmetingen.
Kies voor kwalitatieve foto’s
Het is dus beter dat je beeld de juiste dpi heeft. Zo ben je helemaal zeker van de resolutie van je foto’s. Gebruik dus niet het eerste beste beeld dat je op het internet vindt. Deze zijn meestal 72 dpi. (En er bestaat natuurlijk ook zoiets als copyright!)
Bij professionele beelddatabanken als Shutterstock ben je wel zeker van de juiste kwaliteit. En dat de beelden in kwestie rechtenvrij zijn. Maar voor die troeven moet je wel betalen…
En als je zelf in de rol van fotograaf kruipt?
Foto’s die je met een degelijke camera maakt – of zelfs met de camera van je smartphone – zijn perfect om te gebruiken in je drukwerk. In dat laatste geval: check even de instellingen van je foto’s en zet ze op de allerhoogste kwaliteit.
Resolutie foto: aan de slag!
Wil je uitpakken met prachtige foto’s in je drukwerk? Weet dan dat die minstens 150 dpi moeten zijn. Zit je nog met vragen? Onze experts toveren het antwoord uit hun hoed!